Notícies de la Fundació

CERCAR NOTÍCIA PER PARAULA
 <br />
          img/4490390513.jpg

Reconeixement de la Generalitat de Catalunya

Data: 10/06/2016

En el Dia de l'Associacionisme Cultural, la Fundació va rebre el reconeixement de la Generalitat de Catalunya "en el Centenari de l'estrena de l'obra de Josep M. Folch i Torres Els Pastorets o l'Adveniment de l'Infant Jesús."

 <br />
          img/7108256337.jpg

Tret de sortida del Centenari dels Pastorets de Folch i Torres

Data: 20/10/2015

El passat dissabte 17 d’octubre, les escalinates del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) a Barcelona, van acollir l’acte d’obertura de la celebració dels 100 anys de la primera representació de Els Pastorets de Folch i Torres i s’allargaran fins al mes de desembre de 2016.

El tret de sortida del centenari va comptar amb l'assistència de Ramon Folch i Camarasa, fill de Josep Maria Folch i Torres, i els parlaments de Lenke Kovács, Comissària del Centenari, Lleonard del Río, Coordinador General de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, i Oriol Izquierdo, President del Patronat de la Fundació Folch i Torres.

Per acabar l’acte, l'actor Toni Albà, l’ambaixador de bona voluntat del centenari, va aconseguir que les forces del bé i del mal pactessin una treva durant els actes de celebració.

 <br />
          img/391615159.jpg

Centenari dels Pastorets de Folch i Torres

Data: 13/10/2015

Dissabte 17 d'octubre, a dos quarts de dotze del matí, les escales del Teatre Nacional de Catalunya s'ompliran d'àngels i dimonis per tal de celebrar l'acord d'una treva en la seva lluita diària.

Els Pastorets de Catalunya, encapçalats per la Fundació Folch i Torres i la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, n'estan preparant una de grossa: la celebració del centenari de l'estrena, el 24 de desembre de 1916, dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, que la Generalitat de Catalunya ha declarat objecte d'homenatge l’any 2016.

L'acte comptarà amb l'assistència de Ramon Folch i Camarasa, fill de Josep Maria Folch i Torres, i els parlaments de Lenke Kovács, Comissària del Centenari, Lleonard del Río, Coordinador General de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, i Oriol Izquierdo, President del Patronat de la Fundació Folch i Torres.

Donarà el tret de sortida del centenari el seu ambaixador de bona voluntat, l'actor Toni Albà, qui, després de mesos d'inacabables negociacions amb les forces del bé i del mal, anunciarà oficialment aquest acord de treva.

Tancarà l'acte una fotografia multitudinària amb un centenar d'àngels i dimonis units. Posteriorment, s'atendrà els mitjans de comunicació.

 <br />
          img/8768738792.jpg

Conferència sobre Joaquim Folch i Torres a Vilassar De Dalt

Data: 25/09/2015

Dissabte 26 de setembre a les set del vespre, va tenir lloc al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt una conferència titulada "Joaquim Folch i Torres. Salvar el patrimoni, lliurar-lo a la societat" a càrrec de l'arqueòleg Joaquim Folch que ens aproparà la seva figura, el seu activisme cultural, la intervenció al Ravalet de Vilassar, el salvament del romànic del Pirineu i la seva tasca per protegir el patrimoni català durant la Guerra Civil.

 <br />
          img/1874644249.jpg

Centenari dels Pastorets de Folch i Torres

Data: 30/07/2015

El Govern de la Generalitat ha aprovat, entre les commemoracions previstes pel 2016, l’aniversari dels 100 anys de l’estrena de l’obra Els Pastorets de Folch i Torres, tal com s’indica en la nota de premsa publicada en data de 28 de juliol.

“Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, 100 anys de la seva estrena. Els Pastorets és l’obra catalana de la qual s’han fet més representacions. Des de la seva estrena, s’ha representat cada any en tots els pobles de Catalunya per Nadal, tant per actors professionals com sobretot per actors amateurs. L’obra Els Pastorets de Folch i Torres es va estrenar el 24 de desembre de 1916”.

 <br />
          img/401299303.jpg

Novetat editorial

Data: 06/01/2015

Acaba de sortir un nou llibre de la professora MERCE VIDAL I JANSÀ, la infatigable i apassionada investigadora del nostre Noucentisme i de la personalitat i l’obra de Joaquim Folch i Torres, potser el més internacional dels cinc germans. És una eina privilegiada que permet al lector adquirir un coneixement més profund del fenomen del Noucentisme i del naixement de la Mancomunitat, dels seus principis i la seva activitat, a través d’una quarantena de cartes de diversos becaris joves del món de l’art escampats per tot Europa en vigílies de l’esclat de la Primera Guerra Mundial. Les cartes enviades per Joaquim Folch i Tores a Enric Prat de la Riba són especialment interessants per la seva extensió, el seu estil personalíssim, sovint casolà, però denses de contingut i de passió.

 <br />
          img/107164742.jpg

En Massagran en eslovè

Data: 19/05/2014

La novel·la d'aventures més famosa de Josep M. Folch i Torres acaba de ser publicada en eslovè. La versió de Veronika Rot, que ha traduït autors com Jaume Cabré, Manuel de Pedrolo o Albert Sánchez Piñol, presenta totes les garanties de qualitat tenint en compte que el seu "principal afany és que les traduccions a l’eslovè sonin igual que en la llengua original".

 <br />
          img/1074372759.jpg

Viquimarató Joaquim Folch i Torres

Data: 07/05/2014

Dissabte 17 de maig tindrà lloc a l’Arxiu-Museu de la Fundació Folch i Torres una Viquimarató dedicada a l’obra i la personalitat de Joaquim Folch i Torres organitzada conjuntament per l’Amical Wikimedia i la Fundació Folch i Torres.

Una Viquimarató és una activitat en la que un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc -sovint una biblioteca- per ampliar i millorar un article i/o temàtica determinada de l’enciclopèdia lliure Viquipèdia. Ja s'han fet viquimaratons per ampliar els articles de Xavier Miserachs, Joan Miró, Ángeles Santos Torroella o Modest Cuixart, entre altres.

En aquesta ocasió, les comissàries dels actes commemoratius del cinquantenari de la mort de Joaquim Folch i Torres, la Dra. Mercè Vidal i la Sra. Marta Montmany, seran les encarregades de coordinar i enquadrar l’equip de viquipedistes, aportant-los les referències bibliogràfiques necessàries.

 <br />
          img/3974692114.jpg

Candidats al Premi de Museologia de l'AMC

Data: 26/03/2014

La commemoració dels cinquanta anys de la mort de Joaquim Folch i Torres va ser seleccionada entre els candidats a optar al V Premis de Museologia que convoca l'Associació de Museòlegs de Catalunya. El veredicte, fet públic el dijous 27 de març, va premiar el Projecte Viquipèdia de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i l'exposició temporal "El Museu explora" del MNAC amb els quals ha estat un honor competit. És motiu d'orgull per a la Fundació Folch i Torres poder comptar amb la col·laboració de les comissàries de la commemoració, la Dra. Mercè Vidal i la Sra. Marta Montmany que han fet possible aquest reconeixement.

 <br />
          img/3751851353.jpg

Martí Olaya: Descansi en pau

Data: 05/01/2014

Dissabte 4 de gener ens va deixar el Sr. Martí Olaya Galceran a l'edat de 86 anys. La seva vocació de servei al país el van portar a exercir tots els càrrecs de responsabilitat en les diverses entitats que li van demanar la seva inestimable col·laboració - com en la nostra Fundació, des del seu lloc de President del Patronat - amb entusiasme creatiu i una gran eficàcia de gestor, dotat de passió per la feina ben feta i d'una rica experiència, sense deixar mai de ser el primer a posar mans a la feina a l'hora de la veritat. Un gran amic a qui trobarem a faltar.

 <br />
          img/6006920938.jpg

Joaquim Folch i Torres i la museïtzació del Modernisme

Data: 10/12/2013

Dimarts 10 de desembre, al Palau de Maricel de Sitges, tindrà lloc un acte d'homenatge a Joaquim Folch i Torres. El Consorci pel Patrimoni de Sitges recordarà el qui fou el primer director del Cau Ferrat i declarat fill adoptiu de la vila, el juliol del 1936, en la presentació d'un recull d'articles titulat "Joaquim Folch i Torres, el Cau Ferrat i la museïtzació del modernisme". L'acte serà presidit per l'Il·lm. Sr. Miquel Forns i Fusté, Alcalde de Sitges, i per l'Il·lm Sr. Joan Carles Garcia Cañizares, diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona.

 <br />
          img/3215245768.jpg

Joaquim Folch i Torres al Museu del Disseny

Data: 25/11/2013

Dimecres 27 de novembre, a les 18h30, tindrà lloc al Museu del Disseny de Barcelona un acte d'homenatge a Joaquim Folch i Torres en el que, a més de la presentació de les edicions de Llibre de viatge i Ceràmica i rajola catalana-valenciana, es podrà assistir a una presentació del Museu i de tres peces de la seva col·lecció a càrrec de la seva directora, la Sra. Pilar Vélez i de la Dra. Sílvia Ventosa, conservadora de la col·lecció Tèxtil i d’Indumentària, la Sra. María Antonia Casanovas, conservadora de la col·lecció de Ceràmica i Sr. Josep Capsir, conservador de la col·lecció d’Arts Decoratives. Una taula rodona sobre les relacions entre col·leccionisme privat i públic en la que participaran el Sr. Bonaventura Bassegoda, catedràtic d'Història de la UB i el Sr. Artur Ramon Navarro, antiquari, clourà l'acte.

 <br />
          img/3249619282.jpg

Del Greny a La Cadira Del Bisbe

Data: 08/11/2013

En homenatge a Joaquim Folch i Torres, el Museu de Premià de Dalt organitza el dissabte 23 de novembre una visita guiada de la casa "El Greny" que l'historiador, crític d'art i museòleg tenia a Premià de Dalt així com del poblat ibèric de "La Cadira del Bisbe" que ell mateix va descobrir l'any 1929. El punt de trobada serà a la Plaça de la Vila a les onze del matí i els comentaris aniran a càrrec de Ramon Folch i Camarasa i Jaume Bot.

 <br />
          img/2094597700.jpg

Col·loqui "Intel·lectuals i Política" a l'Institut d'Estudis Catalans

Data: 09/10/2013

En el marc dels actes d'homenatge a Joaquim Folch i Torres, tindrà lloc, dimarts 15 d'octubre a les set del vespre, un col·loqui a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans que portarà sobre les relacions entre intel·lectuals i política en el que participaran Norbert Bilbeny, Jordi Casassas, Jordi Serra i Mercè Vidal. L'Il·lm. Sr. Joandomènec Ros, President de l'IEC, presentarà l'acte.

 <br />
          img/7885267944.jpg

Jornada-Col·loqui al Palau Robert

Data: 01/10/2013

En el marc del cinquantenari de la mort de Joaquim Folch i Torres, dimarts 8 d'octubre a les 7 del vespre tindrà lloc, al Palau Robert de Barcelona, una jornada-col·loqui titulada "Museus, ahir i avui. La creació de la Junta de Museus. El paper dels tècnics" en la que intervindran Jusèp Boya, Eduard Carbonell, Carme Cluselles i Marta Montmany.

 <br />
          img/9911702023.jpg

Homenatge a Joaquim Folch i Torres al MNAC

Data: 16/09/2013

Dilluns 30 de setembre a les sis del vespre, tindrà lloc al Museu Nacional d'Art de Catalunya un acte d'homenatge a Joaquim Folch i Torres en el que, a més d'una taula rodona que comptarà amb l'assistència de Frederic-Pau Verrié Joan Sureda i Mercè Vidal Jansà, es produirà una mostra de documents a la Biblioteca del Museu i la projecció del documental sobre la seva obra.

 <br />
          img/5010393546.jpg

Homenatge a Joaquim Folch i Torres

Data: 09/09/2013

Dissabte 14 de setembre a les 5 de la tarda, tindrà lloc a la casa de "El Gavià" de l'Escala l'obertura dels actes d'homenatge a Joaquim Folch i Torres amb motiu del cinquantenari de la seva mort. L'acte, presidit per l'alcalde de l·Escala, Il.lm. Sr. Estanislau Puig, comptarà amb una lectura de poemes del llibre Poesies de Joaquim Folch i Torres, a càrrec del poeta Carles Duarte; un concert de dues cançons compostes per Jordi Clapés i Bot a partir dels poemes El vell mirall i A tu, executat pel quartet de corda Argent i interpretades per la soprano Esther Ribot; la projecció d'un documental sobre Joaquim Folch i Torres i, finalment, la col·locació d'una placa commemorativa.

 <br />
          img/8398074009.jpg

La Festa del Bosc de Llibres

Data: 27/06/2013

Com cada any, la Biblioteca Can Butjosa de Parets del Vallès va celebrar, el passat diumenge 2 de juny, la Festa del Bosc de Llibres on, des de fa tres anys, creix un esplèndid lledoner dedicat a "Les extraordinàries aventures d'en Massagran".

 <br />
          img/6445947355.jpg

Homenatge a Joaquim Folch i Torres

Data: 08/02/2013

Diumenge, 20 de gener, va tenir lloc al carrer Fluvià de Badalona un emotiu homentage a Joaquim Folch i Torres i a qui fou la seva esposa, la Orsina Baget, amb la col·locació d'una placa commemorativa a l'entrada de Cal Meco, la casa que van ocupar durant molts anys.

 <br />
          img/8148392.jpg

Per la plenitud nacional de Catalunya

Data: 21/11/2012

Després de la manifestació de l’onze de setembre, en aquesta hora transcendental, la Fundació, conseqüent amb el compromís dels germans Folch i Torres amb el país, es compromet a treballar per la plenitud nacional de Catalunya i contribuirà en tot el que estigui al seu abast en la construcció d’un estat propi.

Veure històric de notícies