Actualitat de la Fundació

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies!

*Sense compromís i de franc.

1 + 8 =

Exposició Aprendre jugant! a la Fundació

Exposició Aprendre jugant! a la Fundació

Aquests mesos de juliol i successius podeu descobrir l’exposició Aprendre Jugant!, de producció pròpia, sobre el material educatiu elaborat per Lluís Folch i Torres, provinent de l’institut a Torremar de Vilassar de Dalt i ara, gràcies a la família Folch i Soler, a la seu de la Fundació. No us ho perdeu!

Segona edició Cicle de lectura RFC

Segona edició Cicle de lectura RFC

Aquesta segona edició del cicle de lectura Ramon Folch i Camarasa, coorganitzat amb el Taller de les Arts de Palau-solità i Plegamans i dedicada al llibre Bon dia Pare, ha estat novament un èxit de convocatòria. Unes 40 persones van assistir a l’acte, on van gaudir d’una presentació preliminar del treball acadèmic de Blanca Bassols Iglesias Escriure per recordar, recordar per escriure sobre la literatura de Ramon Folch, basat en 3 novel·les seves. Seguidament, la responsable del club de lectura feia una breu introducció al llibre Bon dia pare que donava peu a un intercanvi interessantíssim entre els lectors.

Montserrat Bacardí, que també assistia a la trobada, recalcava l’extraordinària obra d’aquest estimat autor en la seva faceta de traducció, que li valgué ser nomenat doctor honoris causa per la UAB el 2006.

Roser Folch i Camarasa (1924-2024)

Roser Folch i Camarasa (1924-2024)

El passat 16 de juny moria Roser Folch i Camarasa poc després de celebrar els seus 100 anys de vida. Última filla de Josep M. Folch i Torres després de la mort del seu germà Ramon, el gener de 2019. Aprofitem aquest espai per reiterar el nostre condol més sentit a la família i amics, recordant la seva fidel i constant participació en la nostra entitat des dels seus inicis i com a fundadora. ACS.

Programes Aquesta petita cosa

Programes Aquesta petita cosa

El centre de lectura de Reus continua la seva tasca de catalogació del seu arxiu i ha tornat a gratificar la Fundació amb 3 exemplars originals del programa de lectura escenificada de l’obra teatral  Aquest petita cosa de Ramon Folch i Camarasa, el 1955. Obra premiada pel Ciutat de Barcelona el 1954 i del qual extraiem aquests petits mots de presentació…

“Heus ací la història d’aquesta petita cosa que cadascú de nosaltres estima en silenci, i de la que ens enorgullim secretament. Aquesta petita cosa ridícula que es,  en realitat, el Jo íntim i vergonyant”
Col·loqui Fira Còmic – 3 de maig

Col·loqui Fira Còmic – 3 de maig

En el marc del saló del còmic d’enguany, La Generalitat ha organitzat la XVII JORNADA PEDAGÒGICA CÒMIC BARCELONA, amb la participació de En Massagran… torna! A càrrec d’Oriol Izquierdo, de la Fundació Folch i Torres, i Noemí Mercadé, directora editorial d’Editorial Casals. Aquestes jornades pretenen acostar el món del còmic als nostres docents i perquè puguin aprofitar tota la riquesa d’aquest estil narratiu.

Nou premi Joaquim Folch i Torres

Nou premi Joaquim Folch i Torres

La nostra amiga Imma Lorés, Catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat de Lleida i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans en ha fet arribar aquesta comunicació:

En la convocatòria de Premis Sant Jordi i Borses d’estudi 2025, de l’Institut d’Estudis Catalans, el “Premi IEC de la Secció Històrico-Arqueològica JOSEP PIJOAN d’Història de les Arts” que s’atorga de manera triennal, a partir de l’edició del 2025 ha passat a anomenar-se “Premi IEC de la Secció Històrico-Arqueològica JOSEP PIJOAN d’Història de les Arts, ad honorem Joaquim Folch i Torres”. Està publicat a la pàgina web de l’IEC (https://premis.iec.cat/premis/llistatpremis.asp#) i també ho podeu trobar en el llibret descarregable amb tots els premis (https://premis.iec.cat/documents/PremisSantJordi2025Cartell.pdf). Des de la Secció Històrico-Arqueològica vam aprovar aquest canvi tenint en compte que Joaquim Folch i Torres havia sigut membre d’aquesta Secció de l’IEC.

Institut Ramon Casas i Carbó

Institut Ramon Casas i Carbó

En el cinquè aniversari de la mort de Ramon Folch i Camarasa, els alumnes de primer, segon tercer i quart d’ESO, i les de primer i segon de batxillerat del Institut Ramon Casa i Carbó de Palau-solità i Plegamans, guardonats amb el premi Ramon Folch i Camarasa de llengua catalana han participat a un acte d’homenatge organitzat per la Fundació Folch i Torres, al castell de Plegamans. Instituït fa més 20 anys per honorar la figura del nostre fundador, aquests premis abasten una gran varietat de temàtiques, com la poesia, el teatre i la narració curta, entre d’altres.

En memòria

En memòria

El passat dia 20 d’abril 2024, moria Mercè Vidal i Jansà, Esplugues de Llobregat (1950-2024).

Mercè Vidal i Jansà era doctora per la Universitat de Barcelona (1989) amb la tesi Teoria i crítica en el Noucentisme. Joaquim Folch i Torres, amb la qual obtingué el Premi IEC d’Arqueologia i Història Antiga Josep Puig i Cadafalch 1990 i el Premi Nacional d’Arts Plàstiques 1991. Professora d’art, arquitectura i disseny del segle xx a la Universitat de Barcelona i des del 1990 era professora titular del Departament d’Història de l’Art d’aquesta universitat. Membre des del 1986 del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) de la Universitat de Barcelona.

Comissària del 50 aniversari de la mort de Joaquim Folch i Torres, el 2013, fou nomenada vocal del patronat de la Fundació Folch i Torres el mateix any. Més de 10 anys d’una contribució inestimable en el si de la nostra entitat, ajudant a la difusió de l’obra i personalitat de Joaquim Folch i Torres tot gaudint del seu caràcter afable i amatent. Una pèrdua pel món científic i cultural difícil de reemplaçar. DEP

El Patronat.

Pocs dies abans de la seva mort, la Mercè ens anviava l’enllaç del documental Joaquim Folch i Torres: la lluita pel patrimoni artístic, realitzat sota la seva direcció i testimoni de la seva obra.

Https://vimeo.com/687917407

Exposició Aprendre jugant!

Exposició Aprendre jugant!

En el marc de la setmana cultural a la facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport de Blanquerna (URLL), una de les exposicions presentades ha estat la del material didàctic de Lluís Folch i Torres: Aprendre jugant!, produïda per la Fundació.
Cal destacar l’encert dels organitzadors en el muntatge i la presentació, garantint així l’èxit de la convocatòria entre els docents i els estudiants. Gràcies a tot l’equip de Blanquerna i l’enhorabona!