Actualitat de la Fundació

El llegat de Ramon Folch i Camarasa ja forma part de la Fundació

El llegat de Ramon Folch i Camarasa ja forma part de la Fundació

au dels seus 30 anys d’història, amb la incorporació a l’entitat del llegat de Ramon Folch i Camarasa. El novè fill de Josep Maria Folch i Torres va ser l’únic que seguí les seves passes com a escriptor i ho feu de manera tant prolífica com brillant: Folch i Camarasa va rebre gairebé tots els premis literaris per a obres en català.

Més enllà d’això -però tan important-  cal remarcar que Ramon Folch i Camarasa va ser l’ideòleg i creador (juntament amb algunes pesones més) de la Fundació Folch i Torres. Per això aquesta incorporació ens honora com a entitat i, també, és un gest necessari tant cap a ell com per a la literatura catalana.

Escolteu aquí el president  de la Fundació, Oriol Izquierdo, valorant l’arribada del llegat de RFC.

…I la Fundació Folch i Torres l’ha rebut amb dos actes emoius i rellevants

…I la Fundació Folch i Torres l’ha rebut amb dos actes emoius i rellevants

L’arribada a la Fundació del llegat de Folch i Camarasa és tan important per a l’entitat (a més de llargament esperada), que es van fer dos actes per visibilitzar-la: un d’institucional, a la seu de la Fundació, amb l’honorable Quim Torra i Pla com a convidat molt rellevant. I un altre al vespre, al Teatre de la Vila de Palau-Solità i Plegamans, on va tenir lloc un acte d’homenatge i memòria en què, a més de Torra, també hi van participar el fill de l’escriptor, en Jordi Folch i Pons -director de la Fundació, com sabeu-, en Miquel Truyols -un dels integrants més antics del Patronat i cofundador de la FFiT- i, tot i que a distància, l’escriptora i gestora cultural Vinyet Panyella.

Per a la família també ha estat importantíssim aquest moment. Voleu saber per què? Escolteu la Montserrat Folch i Pons, una de les filles de l’escriptor, parlant-ne aquí.

Testa de vell en Bronze

Testa de vell en Bronze

Des d’aquest mes de desembre ja podeu escoltar aquí una part de la novel.la “Testa de vell en bronze”, de Ramon Folch i Camarasa. Forma part de la campanya “Donats de Veu”, que ha posat en marxa el 2021 la Universitat Oberta de Catalunya a través de persones voluntàries que posen la veu a obres de la literatura catalana.
El projecte també inclou diverses àudiolectures d’obres de Josep Maria Folch i Torres, que podeu escoltar en aquest enllaç

La Fundació a la Fira de Santa Llúcia

La Fundació a la Fira de Santa Llúcia

Aquest mes de desembre, la Fundació ha participat a la Fira de Santa Llúcia, que s’ha fet el cap de setmana de l’11 i 12 de desembre a Palau-Solità i Plegamans. Ha estat un bon moment per donar a conèixer encara més l’entitat: desenes de visitants han passat per la paradeta, tant per rebre un dels globus de la Fundació com per conèixer tot allò que té a veure amb el món Folch i Torres, sobretot llibres, còmics i jocs educatius.

Visita a la Fundació de especialistes en el fons Folch i Torres

Visita a la Fundació de especialistes en el fons Folch i Torres

A tocar de cap d’any, el 30 de desembre, la Fundació ha rebut la visita de dos especialistes en els fons Folch i Torres. Es tracta d’en Jordi Brasó i de la Marta Pérez, que hi han estat catalogant un seguit de jocs educatius i pedagògics que va crear Lluís Folch i Torres.

Els jocs els ha rebut la Fundació com a part del llegat del qual ens ha fet donació, també aquest desembre, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La donació prové de l’arxiu que durant dècades van anar creant-hi les germanes Sáiz, ja jubilades.

En Lluís Folch i Torres ja té el seu gran acte d’homenatge

En Lluís Folch i Torres ja té el seu gran acte d’homenatge

Per fi: en Lluís Folch i Torres ha rebut un gran homenatge públic i ha vist publicada una biografia de la seva interessant vida. Fent-ho coincidir amb el 75è aniversari de la seva mort, la Fundació Folch i Torres i l’entitat DinCat -que treballa per la visibilitat de persones amb discapacitat intel.lectual-, van organitzar el novembre un acte a Barcelona.
Com podeu veure, la sala es va omplir de gom a gom, tant de persones properes a la pedagogia i a la discapacitat intel.lectual com de familiars d’aquesta branca de la família. I és que l’autor de la biografia és el seu net, en Lluís Folch i Soler, que va desgranar records de la relació amb l’avi, el segon dels germans Folch i Torres.

Una biografia emotiva i plena d’informació històrica

Una biografia emotiva i plena d’informació històrica

Lluís Folch i Soler és l’autor de “Lluís Folch i Torres, el meu avi”, la biografia de la qual parlàvem fa un moment. L’única, fins al moment, que s’ha escrit sobre l’insigne pedagog, professor i escriptor català.

A la introducció del llibre, Lluís Folch i Soler explica que per als descendents de Folch i Torres era un deure urgent fer aquesta biografia i que va ser una gran sorpresa l’allau d’informació que va rebre quan va anunciar que ell l’escriuria.

El llibre, per cert, el podeu comprar a la botiga de la Fundació Folch i Torres presencialment o bé per internet. Només cal que entreu a aquest enllaç.

La Ventafocs a l’espai cultural Els Catòlics

La Ventafocs a l’espai cultural Els Catòlics

I fins el 12 de desembre podeu visitar l’exposició sobre el centenari de La Ventafocs d’en Josep Maria Folch i Torres, que segueix recorrent Catalunya: ara mateix és a l’espai cultural Els Catòlics, a Olot.
La inauguració es va fer el 28 de novembre, amb una lectura dramatitzada de textos d’aquesta obra centenària, triats i interpretats per la secció dramàtica d’Els Catòlics. Diveros mitjans de comunicació, entre ells la televisió d’Olot, es van fer ressò d’aquest acte: podeu veure una entrevista televisada amb els autors de la tria de textos en aquest enllaç.

La Fundació, a la biblioteca central Xavier Amorós

La Fundació, a la biblioteca central Xavier Amorós

Aquest novembre, la Fundació Folch i Torres també ha estat present a la biblioteca central Xavier Amorós, de Reus. Allà s’hi han fet les jornades “Llum de Llull”, en què hi han participat com a ponents la Teresa Duran, patrona de la Fundació, i en Jordi Folch, el director.
També hi hem participat amb un recull d’obres (les podeu veure a la fotografia) de Josep Maria Folch i Torres, dins de la mostra bibliogràfica dels anys 1920 a 1939 que s’oferia dins les jornades. A més, la Fundació La Roda ens ha cedit per a aquesta mostra l’exposició que va fer amb motiu del centenari dels Pastorets.

En Joaquim Folch i Torres i la novel-la històrica “Strappo”

En Joaquim Folch i Torres i la novel-la històrica “Strappo”

En Joaquim Folch i Torres és un dels grans protagonistes de la novel-la històrica “Strappo”, de Martí Gironell. I és que Folch i Torres va ser un dels artífexs del salvament del patrimoni romànic al Pirineu català, els anys vint i trenta. Per parlar d’aquesta apassionant història l’escriptor de Besalú va ser a Palau Solità i Plegamans, a una xerrada organitzada per la Fundació que va omplir l’auditori de Can Cortès.

Visita organitzada de la Fundació al MNAC

Visita organitzada de la Fundació al MNAC

Un nombrós grup d’integrants del Casal de la Gent Gran de Palau-Solità i Plegamans ha visitat a començament de novembre l’exposició del MNAC “El Museu en perill” on, com sabeu, Joaquim Folch i Torres hi té una gran rellevància.
La visita l’ha organitzat la Fundació, que ha aconseguit tenir la millor de les guies un cop dins l’exposició: la Mireia Capdevila, comissària d’aquesta mostra.

Nous convenis signats a La Fundació

Nous convenis signats a La Fundació

Aquest novembre també ha estat un mes rellevant per altres motius: hem signat dos convenis molt importants per a nosaltres. El primer, entre la Fundació i l’IES Can Periquet de Palau-Solità i Plegamans, per donar-hi a conèixer la gran tasca en educació especial que va fer en Lluís Folch i Torres. El segon dels convenis l’hem signat amb l’IES Serra i Fontanet de Sabadell. Ens permetrà tenir una alumna d’Ensenyament i Animació socioesportiva en pràctiques per tal de millorar l’atenció i aprofitar més les visites escolars que rebem a la Fundació.

La inauguració de la Torre Folch ha estat un gran acte cultural, familiar i popular

La inauguració de la Torre Folch ha estat un gran acte cultural, familiar i popular

La inauguració de la rehabilitació de la Torre Folch va servir per obrir i mostrar aquest nou espai a tota la ciutadania de Palau-Solità i Plegamans. El matí va ser el moment de la inauguració per part de les autoritats però, també, perquè molts integrants de la gran família Folch poguessin passejar per les estances renovades de la torre i per un jardí que els va portar, a molts, grans dosis de nostàlgia i bons records.

Entre aquestes persones hi destaquen els germans Trias-Folch. Els seus pares –en Manuel Trias i Beltrán i la Maria-Lluïsa Folch i Camarasa van cuidar i conservar la Torre Folch i el jardí durant quasi 50 anys.
També la Montserrat Renau i Folch va reviure molts records el dia de la inauguració.

Tots ells ens van deixar les seves impressions a sengles entrevistes que podeu escoltar aquí i aquí.

La tarda va ser el moment perquè adults i infants del poble coneguessin de primera mà -o tornessin a veure- els espais que tants estius van acompanyar JM Folch i Torres i la seva extensa família.

Acte al Teatre de la Vila a Palau-Solità i Plegamans

Acte al Teatre de la Vila a Palau-Solità i Plegamans

En Ramon Folch i Camarasa segueix molt viu a la memòria de la gent de Palau-Solità i Plegamans. La prova és que aquest 24 d’octubre el Teatre de la Vila es va omplir -tot i ser un diumenge a la tarda més aviat rúfol- per escoltar l’obra “Programa de festa major”.
L’acte va consistir en una lectura a múltiples veus de diversos fragments de la novel.la de Folch i Camarasa “Tota aquesta gent”, adaptada per Maria Rosa Wennberg de Crehuet. Tota una mostra d’amor encara molt viu per la figura i l’obra del novè fill de JM Folch i Torres, escriptor com ell.

La Fundació ja té un espai fix al programa “El meu carrer” de Ràdio Palau

La Fundació ja té un espai fix al programa “El meu carrer” de Ràdio Palau

Des d’aquest mes d’octubre, la Fundació té un espai fix al programa “El meu carrer” de Ràdio Palau, l’emissora pública municipal. Cada mes, parlarem de les nostres novetats i de les activitats que hem dut o que durem a terme. Al primer programa hi va anar, com no podia ser d’una altra manera, el director de l’entitat, en Jordi Folch i Pons.
Podeu trobar el podcast de cada programa al web de la ràdio, que és aquest: www.radiopalau.cat

Recordant al pedagog i escriptor Joan Triadú

Recordant al pedagog i escriptor Joan Triadú

Quan el 1997 visità la Fundació Folch i Torres, el pedagog i escriptor Joan Triadú (del qual, enguany, se celebra el seu any) escriví a la dedicatòria uns mots especials per a Josep Maria Folch i Torres. Aquest n’és un fragment: “amb una especialíssima consideració envers el que s’hi guarda i gairebé diria que s’hi venera, de la vida i de l’obra de l’escriptor que va fer tant per la lectura i el teatre en català, i pels infants, joves i grans de Catalunya”.
Visita a la Casa Masó, a Girona

Visita a la Casa Masó, a Girona

Hem visitat la Casa Masó, a Girona, on aquest 8 d’octubre s’hi ha inaugurat la mostra “L’almanach dels Noucentistes: la consolidació d’un moviment”. El bust de Joaquim Folch i Torres, que hem cedit per a l’exposició, hi té un paper destacat. D’aquesta manera se segueix difonent l’obra i el llegat Folch i Torres: gràcies!

En record del nostre soci i bon amic Salvador Fité

En record del nostre soci i bon amic Salvador Fité

En aquest butlletí de setembre ens volem fer ressò  de la mort, als 90 anys, del nostre soci i bon amic Salvador Fité. La seva filla Anna -escriptora, guionista i dinamitzadora cultural com en Salvador, a qui enviem una forta abraçada des d’aquí- el va entrevistar per a la revista Arraona fa uns anys. Recuperem aquí l’entrevista perquè conegueu millor a en Salvador.

Donacions a la Fundació

Donacions a la Fundació

De vegades, ànimes generoses fan donacions a la Fundació. Aquest mes de setembre ha estat una d’aquestes grans ocasions: hem rebut cinc llibres donats per la Mònica Lizandra de Dalmases, filla de la Núria de Dalmases, qui fa uns anys també va donar-nos una col•lecció d’En Patufet.

Diada Nacional de Catalunya

Diada Nacional de Catalunya

Com cada Diada Nacional de Catalunya, la Fundació Folch i Torres no va faltar a la cita davant del monument a Rafel Casanova de Palau-Solità i Plegamans. El director, en Jordi Folch, i alguns dels integrants del patronat com la Montserrat Comelles, l’Oriol Viñas, en Josep Maria Viñas i en Miquel Truyols, van dipositar-hi ben d’hora la tradicional ofrena floral.

Comunicat de premsa de la Fundació

Comunicat de premsa de la Fundació

La Fundació Folch i Torres lamenta i condemna enèrgicament la detenció il.legal, ahir, a L’Alguer, del president Carles Puigdemont. Considerem aquesta detenció totalment injustificada, tant des del punt de vista ètic com des del jurídic: volem recordar que l’euroordre que hauria activat aquesta detenció està suspesa i que el mateix Estat Espanyol va reconèixer aquesta suspensió davant del Tribunal General de la UE. Per això, demanem la posada en llibertat, de forma immediata i sense cap condició a canvi, del president Carles Puigedemont.
Volem remarcar, un cop més, la legitimitat del president de la Generalitat Carles Puigdemont, injustament destituït d’aquest càrrec.
Aquesta detenció evidencia que només hi ha un camí: arribar fins al final, executar el mandat del Primer d’Octubre i la declaració d’independència del dia 27, i separar-nos d’una vegada de l’Espanya de la repressió i el govern dels jutges franquistes.
Palau-Solità i Plegamans, 24 de setembre del 2021
En  Joaquim Folch i Torres segueix d’actualitat

En Joaquim Folch i Torres segueix d’actualitat

L’exposició “El Museu en perill: salvaguarda i endreça de l’art català durant la guerra civil” (que encara podeu veure al MNAC fins el febrer vinent), no para de despertar elogis a la xarxa… i els mitjans de comunicació se’n segueixen fent ressò.
Aquest setembre, “La tarda de Catalunya Ràdio” ha dedicat una part del programa a parlar de l’exposició i l’importantíssim paper que va jugar Joaquim Folch i Torres a l’hora de salvaguardar el patrimoni artístic nacional.
Podeu escoltar el programa sencer aquí