Actualitat de la Fundació

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies!

*Sense compromís i de franc.

13 + 2 =

El Nàufrag Feliç de Ramon Folch i Camarasa, un èxit de venda

El Nàufrag Feliç de Ramon Folch i Camarasa, un èxit de venda

Gràcies a la jove editora de Viena edicions i directora de la col·lecció Petits Plaers, Blanca Pujals, la novel·la la breu el Nàufrag feliç de l’anyorat Ramon Folch i Torres està batent rècords de vendes a Catalunya amb més tres setmanes a les llistes de més venuts. Fet encara més remarcable, és entre el públic més jove i femení que l’obra sembla haver fet fora. No hi ha millor homenatge per l’impulsor i creador de la nostra fundació.
El passat dia 7 de juliol, la Fundació i el club de lectura del Taller de les Arts de Palau-solità i Plegamans, en col·laboració amb Viena edicions en van fer la presentació a la sala noble del Castell de Plegamans. La Blanca Pujals i en Lluís Folch i Pons en van acostar aquesta obra però també el recorregut artístic de Ramon Folch i Camarasa.
Recordeu que podeu trobar el llibre a la nostra llibreria ia la nostra botiga on-line! AQUÍ 

Donació Assumpció Buhigas

Donació Assumpció Buhigas

Aquest mes hem rebut la donació de Assumpció Buhigas Casadevall a la Fundació Folch i Torres, llibres de Josep Maria Folch i Torres, una col·lecció que conservava la seva família i que ara també forma part del nostre Arxiu.

Professors, alumnes i especialistes redescobreixen Lluís Folch i Torres

Professors, alumnes i especialistes redescobreixen Lluís Folch i Torres

Després de commemorar el 50è aniversari de la mort de Lluís Folch i Torres el 2021, amb nombrosos actes de reconeixement i l’edició de la biografia a càrrec del seu fill, aquest 2022 la fundació a donat a conèixer l’extraordinària riquesa dels jocs didàctics que Folch i Torres va idear. A més de la col·laboració amb els alumnes de l’institut de can Periquet de Palau-solità i Plegamans per fer-ne noves interpretacions, la fundació ha rebut la visita de diferents actors del món de l’educació, interessats amb aquest material educatiu i les seves possibles aplicacions avui.

Visites guiades Jardí Torre Folch

Visites guiades Jardí Torre Folch

Fins al setembre (comproveu dates i horaris), la fundació organitza visites guiades al jardí Folch de la recent inaugurada Torre Folch com a viver cultural, a Palau-solità i Plegamans. La visita és basa en un estudi detallat del jardí, de l’arquitecte Josep Maria Serraviñals i Arumí, que explica i contextualitza el jardí noucentista creat per Josep Maria Folch i Torres, amenitzada de cites i fragments del propi Folch i Torres però també del seu omplir Ramon Folch i Camarasa.
No us perdeu aquesta oportunitat de conèixer una mica millor aquest espai ara fet públic pel gaudí de tothom i copsar-ne tota la riquesa: el portal d’entrada, l’antic pou, el mirador i el que foren la piscina i la sorrera, el Banc dels enamorats, el jardí del Brollador de les granotes, la Fonteta, l’estàtua de , la placeta de la taula de pedra i al porxo de Sant Francesc, etc…No us entren ganes?

Ja som del cens d’entitats de foment de la llengua catalana

Ja som del cens d’entitats de foment de la llengua catalana

El passat 12 de juliol, la fundació rebia confirmació de la publicació al DOGC de l’admissió de la nostra entitat al cens de foment de la llengua catalana de la Generalitat de Catalunya. Més que mai el foment de la nostra llengua és unes de les prioritats que el país més necessita i per la qual la fundació vetlla de manera rigorosa i entusiasta.

Ja podeu conèixer el jardí de la Torre Folch a través de visites guiades

Ja podeu conèixer el jardí de la Torre Folch a través de visites guiades

Sens dubte, el jardí de la Torre Folch és un espai emblemàtic i ple d’història: des del 1922 -és a dir, tot just fa 100 anys- hi va passar els estius Josep Maria Folch i Torres i la seva nombrosa família, a més d’estar-s’hi gairebé tot el temps que va durar la Guerra Civil.
Doncs bé: a partir d’aquest diumenge 3 de juliol teniu l’oportunitat única de fer-hi una visita guiada, concretament els dijous i diumenges de la primera i tercera setmana de juliol i setembre.

Informeu-vos-en amb detall i apunteu-vos a aquesta activitat, trucant al mòbil de la Fundació (T.640052532) o escrivint a: arxiu@fundaciofolchitorres.org

La segona juventut de “El nàufrag feliç”

La segona juventut de “El nàufrag feliç”

Una de les novel.les -fins ara- menys conegudes de Ramon Folch i Camarasa, “El nàufrag feliç”, està vivint una segona joventut. Aquest mes de juny se n’ha presentat una reedició a càrrec de Viena editorial, dins de la col.lecció Petits Plaers, i ja porta diverses setmanes entre els llibres més venuts. Des del web de la Fundació també el podeu comprar: només cal que entreu aquí.

A la foto podeu veure’n la presentació, a una sala plena de gom a gom, que es va fer a Ona Llibres de Gràcia a començament de juny.

El treball pedagògic de Lluís Folch i Torres, analitzat pels joves

El treball pedagògic de Lluís Folch i Torres, analitzat pels joves

L’alumnat de l’institut Can Periquet ha conegut aquest curs la tasca educativa que va fer el pedagog Lluís Folch i Torres. Durant aquest curs, diversos alumnes d’ESO han conegut i analitzat alguns dels materials que el segon dels germans Folch i Torres va crear els anys 20 i 30 per posar en pràctica les seves idees de pedagog d’avançada, seguidor de la mundialment coneguda pedagoga Maria Montessori.

Tot plegat s’ha materialitzat en un vídeo del material didàctic que va elaborar Folch i Torres, en unes aplicacions informàtiques de jocs i en la reproducció física d’un joc, creat també pel pedagog català. Aquest mes de juny, els nois i noies l’han presentat a la seu de la Fundació.

Us presentem un document històric molt interessant a La Vanguardia

Us presentem un document històric molt interessant a La Vanguardia

Aquest mes us presentem un document històric molt interessant: a una entrevista concedida els anys 50 a La Vanguardia, Joaquim Folch i Torres hi explicava com va adquirir, com a responsable màxim dels museus d’art de Barcelona, l’obra “La vicaria” del pintor reusenc Marià Fortuny. L’obra, actualment d’un valor incalculable, la va poder comprar, abans de la Guerra, per 25.000 pessetes. Els diners, explicava Folch i Torres, els van posar cinc senyors “que estaven prenent cafè al Colón”: mil duros per cap…

Us presentem un nou llibre de Santos Mateo

Us presentem un nou llibre de Santos Mateo

I seguim parlant de Joaquim Folch i Torres: aquest mes de juny ha vist la llum un nou llibre de l’investigador i professor de la Universitat de Vic, Santos Mateo. Es tracta d’ “El Noè del patrimoni artístic català”, on Mateos explica la tasca de salvaguarda del patrimoni artític català que va dur a terme Folch i Torres. Santos Mateo ho relata, en gran mesura, a través de cartes personals i altres documents que va poder trobar a l’arxiu de la Fundació Folch i Torres.
El llibre es presentarà aquesta tardor al MNAC però ja el podeu comprar al nostre web, des d’aquí.