100 anys d’En Massagran!

 L’any 1910 l’editor Baguñà decideix fer un canvi en l’edició de la Biblioteca Patufet: les novel·les apareixeran en plecs en el setmanari En Patufet, a relligar posteriorment, i n’encarrega el volum IX a Josep Maria Folch i Torres. El 7 de maig de 1910, en el número 330 de la revista, apareixen les primeres pàgines de “Les aventures extraordinàries d’en Massagran”, il·lustrades per Joan G. Junceda i tingueren un gran èxit. Potser cap personatge de la literatura catalana de ficció no ha superat com el Massagran la prova d’una pervivència ininterrompuda al llarg de tot un segle.
Seguint els models europeus, Josep Maria Folch va optar per escriure una novel·la d’aventures, però amb una particular i original aportació: la visió humorística, i va inaugurar un nou gènere: les aventures festives. Sens dubte, la comicitat dels personatges i les reaccions inesperades davant situacions conegudes expliquen l’èxit de la novel·la i la seva pervivència.
A més de nombroses reedicions i reimpressions en català, fou traduït al castellà (el 1912 Aventuras extraordinarias de Noteapures) i a l’italià (el 1931 Avventure straodinaire di un ragazzo catalano, el 1934 i el 1947 Avventure straordinaire de Cicognino). La gran popularitat del personatge explica que als anys 30 aparegués en col·leccions de cromos per a la mainada, comercialitzades i repartides en teules de xocolata i que l’any 1958 sortís una versió en disc, i a partir de 1981 en format còmic amb diverses reimpressions, una de les quals en flamenc (Nieuwe avonturen van Lange Wapper). A la dècada dels 90 es visualitzà com a dibuixos animats per televisió i se n’editaren diverses aventures en VHS. També el teatre ha acollit el personatge en diverses adaptacions, i ha estat representada a la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya (2004).
L’any 2010 se celebrà el seu centenari en el marc ANY MASSAGRAN amb actes arreu de Catalunya. La Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració de la Fundació Folch i Torres i el suport del departament d’Ensenyament de la Generalitat, així com del món de les Biblioteques públiques, confeccionà l’exposició itinerant que es mostra.
L’exposició que podeu veure, confeccionada en vuit cartells, us convida a descobrir o a retrobar des de la comicitat i la ironia, la història d’en Massagran, l’heroi i aventurer català més divertit del món. “un noi de casa bona”, “eixelebrat i bromista”, que va aconseguir portar a terme les seves fal·leres de veure “països nous, gent estranya, costums ignorats”.

Exposició dedicada al centenari de En Massagran

Cartells