Notícies de la Fundació

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies!

*Sense compromís i de franc.

12 + 15 =

El Nàufrag Feliç de Ramon Folch i Camarasa, un èxit de venda

El Nàufrag Feliç de Ramon Folch i Camarasa, un èxit de venda

Gràcies a la jove editora de Viena edicions i directora de la col·lecció Petits Plaers, Blanca Pujals, la novel·la la breu el Nàufrag feliç de l’anyorat Ramon Folch i Torres està batent rècords de vendes a Catalunya amb més tres setmanes a les llistes de més venuts. Fet encara més remarcable, és entre el públic més jove i femení que l’obra sembla haver fet fora. No hi ha millor homenatge per l’impulsor i creador de la nostra fundació.
El passat dia 7 de juliol, la Fundació i el club de lectura del Taller de les Arts de Palau-solità i Plegamans, en col·laboració amb Viena edicions en van fer la presentació a la sala noble del Castell de Plegamans. La Blanca Pujals i en Lluís Folch i Pons en van acostar aquesta obra però també el recorregut artístic de Ramon Folch i Camarasa.
Recordeu que podeu trobar el llibre a la nostra llibreria ia la nostra botiga on-line! AQUÍ 

Donació Assumpció Buhigas

Donació Assumpció Buhigas

Aquest mes hem rebut la donació de Assumpció Buhigas Casadevall a la Fundació Folch i Torres, llibres de Josep Maria Folch i Torres, una col·lecció que conservava la seva família i que ara també forma part del nostre Arxiu.

Professors, alumnes i especialistes redescobreixen Lluís Folch i Torres

Professors, alumnes i especialistes redescobreixen Lluís Folch i Torres

Després de commemorar el 50è aniversari de la mort de Lluís Folch i Torres el 2021, amb nombrosos actes de reconeixement i l’edició de la biografia a càrrec del seu fill, aquest 2022 la fundació a donat a conèixer l’extraordinària riquesa dels jocs didàctics que Folch i Torres va idear. A més de la col·laboració amb els alumnes de l’institut de can Periquet de Palau-solità i Plegamans per fer-ne noves interpretacions, la fundació ha rebut la visita de diferents actors del món de l’educació, interessats amb aquest material educatiu i les seves possibles aplicacions avui.

Visites guiades Jardí Torre Folch

Visites guiades Jardí Torre Folch

Fins al setembre (comproveu dates i horaris), la fundació organitza visites guiades al jardí Folch de la recent inaugurada Torre Folch com a viver cultural, a Palau-solità i Plegamans. La visita és basa en un estudi detallat del jardí, de l’arquitecte Josep Maria Serraviñals i Arumí, que explica i contextualitza el jardí noucentista creat per Josep Maria Folch i Torres, amenitzada de cites i fragments del propi Folch i Torres però també del seu omplir Ramon Folch i Camarasa.
No us perdeu aquesta oportunitat de conèixer una mica millor aquest espai ara fet públic pel gaudí de tothom i copsar-ne tota la riquesa: el portal d’entrada, l’antic pou, el mirador i el que foren la piscina i la sorrera, el Banc dels enamorats, el jardí del Brollador de les granotes, la Fonteta, l’estàtua de , la placeta de la taula de pedra i al porxo de Sant Francesc, etc…No us entren ganes?

Ja som del cens d’entitats de foment de la llengua catalana

Ja som del cens d’entitats de foment de la llengua catalana

El passat 12 de juliol, la fundació rebia confirmació de la publicació al DOGC de l’admissió de la nostra entitat al cens de foment de la llengua catalana de la Generalitat de Catalunya. Més que mai el foment de la nostra llengua és unes de les prioritats que el país més necessita i per la qual la fundació vetlla de manera rigorosa i entusiasta.

Ja podeu conèixer el jardí de la Torre Folch a través de visites guiades

Ja podeu conèixer el jardí de la Torre Folch a través de visites guiades

Sens dubte, el jardí de la Torre Folch és un espai emblemàtic i ple d’història: des del 1922 -és a dir, tot just fa 100 anys- hi va passar els estius Josep Maria Folch i Torres i la seva nombrosa família, a més d’estar-s’hi gairebé tot el temps que va durar la Guerra Civil.
Doncs bé: a partir d’aquest diumenge 3 de juliol teniu l’oportunitat única de fer-hi una visita guiada, concretament els dijous i diumenges de la primera i tercera setmana de juliol i setembre.

Informeu-vos-en amb detall i apunteu-vos a aquesta activitat, trucant al mòbil de la Fundació (T.640052532) o escrivint a: arxiu@fundaciofolchitorres.org

La segona juventut de “El nàufrag feliç”

La segona juventut de “El nàufrag feliç”

Una de les novel.les -fins ara- menys conegudes de Ramon Folch i Camarasa, “El nàufrag feliç”, està vivint una segona joventut. Aquest mes de juny se n’ha presentat una reedició a càrrec de Viena editorial, dins de la col.lecció Petits Plaers, i ja porta diverses setmanes entre els llibres més venuts. Des del web de la Fundació també el podeu comprar: només cal que entreu aquí.

A la foto podeu veure’n la presentació, a una sala plena de gom a gom, que es va fer a Ona Llibres de Gràcia a començament de juny.

El treball pedagògic de Lluís Folch i Torres, analitzat pels joves

El treball pedagògic de Lluís Folch i Torres, analitzat pels joves

L’alumnat de l’institut Can Periquet ha conegut aquest curs la tasca educativa que va fer el pedagog Lluís Folch i Torres. Durant aquest curs, diversos alumnes d’ESO han conegut i analitzat alguns dels materials que el segon dels germans Folch i Torres va crear els anys 20 i 30 per posar en pràctica les seves idees de pedagog d’avançada, seguidor de la mundialment coneguda pedagoga Maria Montessori.

Tot plegat s’ha materialitzat en un vídeo del material didàctic que va elaborar Folch i Torres, en unes aplicacions informàtiques de jocs i en la reproducció física d’un joc, creat també pel pedagog català. Aquest mes de juny, els nois i noies l’han presentat a la seu de la Fundació.

Us presentem un document històric molt interessant a La Vanguardia

Us presentem un document històric molt interessant a La Vanguardia

Aquest mes us presentem un document històric molt interessant: a una entrevista concedida els anys 50 a La Vanguardia, Joaquim Folch i Torres hi explicava com va adquirir, com a responsable màxim dels museus d’art de Barcelona, l’obra “La vicaria” del pintor reusenc Marià Fortuny. L’obra, actualment d’un valor incalculable, la va poder comprar, abans de la Guerra, per 25.000 pessetes. Els diners, explicava Folch i Torres, els van posar cinc senyors “que estaven prenent cafè al Colón”: mil duros per cap…

Us presentem un nou llibre de Santos Mateo

Us presentem un nou llibre de Santos Mateo

I seguim parlant de Joaquim Folch i Torres: aquest mes de juny ha vist la llum un nou llibre de l’investigador i professor de la Universitat de Vic, Santos Mateo. Es tracta d’ “El Noè del patrimoni artístic català”, on Mateos explica la tasca de salvaguarda del patrimoni artític català que va dur a terme Folch i Torres. Santos Mateo ho relata, en gran mesura, a través de cartes personals i altres documents que va poder trobar a l’arxiu de la Fundació Folch i Torres.
El llibre es presentarà aquesta tardor al MNAC però ja el podeu comprar al nostre web, des d’aquí.

Dos nous àudioillibres al projecte Donants de veu

Dos nous àudioillibres al projecte Donants de veu

Dins el projecte Donants de veu que impulsà la UOC, aquest mes de juny ja comptem amb dos nous àudioillibres: “Testa de vell en bronze” i “El fill que no torna”, ambdues obres de Ramon Folch i Camarasa. En aquest cas, la professora d’escriptura Jordina Coromina-Subirats ha estat qui ha posat la seva veu voluntàriament, dins d’un projecte que fa temps que rutlla i al qual podeu accedir-hi des d’aquí.

El castell de Plegamans acull una exposició que explica gràficament la nostra història

El castell de Plegamans acull una exposició que explica gràficament la nostra història

Hi ha un espai que des dels inicis ha estat totalment lligat a la Fundació Folch i Torres: el castell de Plegamans. Els anys 80 va ser rehabilitat totalment, en molt bona part gràcies a l’esforç d’alguns dels impulsors de l’entitat, com Ramon Folch i Camarasa o Miquel Truyols. Per això, un dels pilars de la celebració dels 30 anys de la Fundació és una exposició que hem inaugurat el 22 de maig i que podeu veure també aquest juny, ubicada als murs del pati d’armes del castell: un lloc simbòlic, on hi ha transcorregut molta història durant segles. També la de les tres dècades de la nostra entitat…

La Presidenta del Parlament ens ha acompanyat al nostre 30è aniversari

La Presidenta del Parlament ens ha acompanyat al nostre 30è aniversari

Laura Borràs, la MH presidenta del Parlament, no va voler faltar als actes centrals de celebració dels trenta anys de la Fundació, juntament amb altres personalitats com l’alcalde de Palau-Solità i Plegamans, Oriol Lozano, i el president i el director de la nostra entitat, Oriol Izquierdo i Jordi Folch i Pons, respectivament.

Va ser aquest 22 de maig al castell de Plegamans, la seu de la nostra entitat.
Durant l’acte, Oriol Izquierdo va agrair públicament a tots aquells descendents de la família Folch i Torres “que durant dècades hagin treballat perquè la Fundació sigui el que és”, va dir.

Per la seva banda, Jordi Folch va recordar que la Fundació Folch i Torres no hagués estat una realitat sense l’empenta de persones com Santiago Garcia Rovira (el primer i gran mecenes de l’entitat), així com la de moltes persones (començant pel seu pare, en Ramon Folch i Camarasa)  que, des dels inicis, van fer costat al projecte convertit en realitat el 1992.

Finalment, Laura Borràs va qualificar de “referent” per a la cultura catalana la tasca “singular i de país” que va fer la nissaga Folch i Torres: “és un llegat que perdura i que cal que es projecti al futur” va remarcar.

Agraïment a la Colla de Geganters i Grallers de Palau-Solità i Plegamans

Agraïment a la Colla de Geganters i Grallers de Palau-Solità i Plegamans

Dos dels habitants més il.lustres de Palau-Solità i Plegamans tampoc van voler faltar a la celebració dels nostres trenta anys de vida. Són el capgròs d’en Massagran i el gegantó d’en Patufet, que van ballar al so de la gralla i el timbal per cloure l’acte del 22 de maig. Mireu aquí la dansa que ens van dedicar!

Des d’aquí volem agrair de nou a la Colla de Geganters i Grallers de Palau-Solità i Plegamans la seva col.laboració en la nostra diada d’aniversari.
Moltes gràcies, companys!

Nou horari al museu i l’arxiu de la Fundació

Nou horari al museu i l’arxiu de la Fundació

Aquest mes de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus (que se celebra el dia 18), el museu i l’arxiu de la Fundació Folch i Torres han estrenat un nou i molt ampliat horari: ara obrim cada dia, excepte els dissabtes, de 10h a 13h. Si la visita la vol fer un grup, és necessari que ens truqui o ens escrigui un correu electrònic.

A la fotografia, hi podeu veure els primers visitants que han pogut gaudir del nou horari, aquest mateix mes de maig.

Per molts anys, benvolguda Roser!

Per molts anys, benvolguda Roser!

És la Roser Folch i Camarasa, l’única filla que encara és viva dels deu que va tenir en Josep Maria Folch i Torres amb la Maria Camarasa i Serra. Aquest 11 de maig ha fet 98 anys.

Per molts anys, benvolguda Roser!

Celebració dels nostres trenta anys a Ràdio Palau

Celebració dels nostres trenta anys a Ràdio Palau

La celebració dels nostres trenta anys va començar l’11 de maig amb una interessant entrevista a Ràdio Palau, al programa setmanal El meu carrer. Hi van assistir i participar en Jordi Folch, director de la Fundació, i en Miquel Truyols, vocal del Patronat i un dels fundadors.

Si voleu saber què van dir, tant ells com la resta de convidats, escolteu l’entrevista aquí a partir del minut 43.

En Lluís Folch i Torres ja forma part de la Fundació Folch i Torres

En Lluís Folch i Torres ja forma part de la Fundació Folch i Torres

Ho ha anunciat en Jordi Folch i Pons, director de l’entitat, aquest mes d’abril: en Lluís Folch i Camarasa i el seu llegat, han passat a formar part de la Fundació Folch i Torres.

En Lluís, primer dels nou fills de Lluís Folch i Torres, va ser pedagog com ell i també metge. Des de molt jove, de segur que influenciat pel llegat del pare, va interessar-se i es va especialitzar en transtorns psicològics i educatius dels infants, i en el seu impacte social. També fou cofundador de la Societat de Neuropsiquiatria Infantil, professor de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans.

…I Vilassar ha acollit la presentació de la biogrfia del seu fill i.lustre, Lluí Folch i Torres

…I Vilassar ha acollit la presentació de la biogrfia del seu fill i.lustre, Lluí Folch i Torres

I a començament d’abril, a la biblioteca Can Manyer de Vilassar de Dalt es va fer la presentació de la primera biografia de Lluís Folch i Torres (presentada oficialment a Barcelona el novembre passat). Va ser un acte de justícia per a un home molt important dins la història del poble, van coincidir a destacar l’alcaldessa de la vila, Carola Llauró, i la regidora d’Educació, Carme Terrades.

La presentació va ser molt emotiva i familiar. Hi van intervenir tres dels nets de Lluís Folch i Torres, que són alguns dels nombrosos germans Folch i Soler: en Jordi, l’Oriol i en Lluís. Aquest darrer és l’autor de la biografia que, per cert, podeu comprar a la botiga de la Fundació Folch i Torres presencialment o bé per internet: només cal que entreu a aquest enllaç.
Acte de la Fundació a Salt (Gironès)

Acte de la Fundació a Salt (Gironès)

Un altre acte amb nombrosa assistència de públic es va fer aquest mes d’abril a Salt (Gironès), a l’espai de cultura contemporànea Les Bernardes. Allà, la Montserrat Manén, neta de JM Folch i Torres, va explicar els records que conserva encara de l’avi. I és que ella va compartir, de nena, els darrers anys de vida de l’escriptor, que va conviure amb aquesta família uns mesos abans de morir, el 1950.
La sala es va omplir de gom també per escoltar a en Ramon Manén, músic i germà de la Montserrat, que va cantar el seu “Sant Jordi triomfant”.

Agraïment a Gemma Figueras Sabater

Agraïment a Gemma Figueras Sabater

Aquest mes d’abril també hem rebut una generosa donació a la Fundació: la Gemma Figueras Sabater ens ha fet a mans una completa col.lecció de Pàgines viscudes i, a més, un regal molt especial: un exemplar del 1909 de la novel.la Joan Endal.
T’estem molt agraïts, Gemma!

Celebrem els 30 anys de la creació de la Fundació Folch i Torres!

Celebrem els 30 anys de la creació de la Fundació Folch i Torres!

Aquest diumenge 22 de maig celebrarem els 30 anys de la creació de la Fundació Folch i Torres.
Farem un acte festiu i participatiu al castell de Plegamans que, com sabeu, és la seu de l’entitat.

Comptarem amb la presència de l’honorable presidenta del Parlament, Laura Borràs, així com de diverses entitats de Palau-Solità i Plegamans: la coral La Unió (que celebra enguany el seu centenari) o la colla sardanista de la vila.

Hi està tothom convidat!

Visita a la Fundació de l’escola Marinada

Visita a la Fundació de l’escola Marinada

Aquest mes d’abril ens han visitat diversos grups d’infants de l’escola Marinada de Palau-Solità i Plegamans. Han conegut el museu, la Fundació i el castell de Plegamans i s’han capbussat al món Folch i Torres participant de manera dinamitzada als contes d’en Patufet i d’en Massagran.

Recordeu que si voleu visitar-nos com a grup escolar, cal que ens truqueu o escriviu per oganitzar una visita guiada.
Sereu molt benvinguts!

Diada de Sant Jordi a Palau-solità i Plegamans

Diada de Sant Jordi a Palau-solità i Plegamans

La Fundació Folch i Torres serà el proper 23 d’abril a la Plaça de Ca L’Estruch a Palau-solità i Plegamans.
Tindrem una parada amb llibres dels germans Folch i Torres, merchandising de la Fundació i jocs pels més menuts, així com globus i altres obsequis.
Us hi esperem!

Presentació del llibre “Lluís Folch i Torres, el meu avi”

Presentació del llibre “Lluís Folch i Torres, el meu avi”

El dijous 7 d’abril a les 7 de la tarda, a la biblioteca Can Manyer de Vilassar de Dalt, tindrem el goig de participar a la presentació del llibre biogràfic: Lluís Folch i Torres, el meu avi, organitzada per l’ajuntament de Vilassar de Dalt. Ens acompanyaran, a mes de l’autor Lluís Folch i Soler, els seus germans Jordi Folch i Soler i Oriol Folch i Soler.
Us hi esperem!