Activitats i material pedagògic

La Fundació vetlla per donar a conèixer els germans Folch i Torres i la seva obra a través del seu llegat en els diferents camps de la cultura que els van ocupar. Per això, està preparant un ventall d’activitats per apropar els continguts del museu al públic general, i al públic juvenil i infantil en particular, mirant de complementar les visites escolars que es fan regularment a la Fundació.

La literatura infantil i juvenil forma l’eix central de les activitats que es proposen, atès que aquest va ser el camp d’acció cultural del més popular dels germans, en Josep M. Folch i Torres, creador de personatges com en Massagran, i autor dels Pastorets més representats a Catalunya. No es volen deixar de banda, però, les disciplines en les quals van excel·lir els altres germans: l’educació especial, on Lluís Folch i Torres fou un veritable pioner a Catalunya; la història de l’art, que va portar Joaquim Folch i Torres a crear el primer museu nacional d’art de Catalunya; el periodisme cultural, de la mà d’en Manuel Folch i Torres, i l’associacionisme musical conreat per l’Ignasi Folch i Torres.

Paral·lelament, es dissenyaran visites i tallers específics per a les exposicions temporals.

Programa per a escoles – Oferta educativa

La Fundació Folch i Torres disposa d’un programa de visites per als diferents nivells educatius i està treballant per a completar-les amb una varietat d’activitats pedagògiques.

VISITES ESCOLARS AL CASTELL I A LA FUNDACIÓ FOLCH I TORRES

Objectius generals, adaptables a cada nivell.

  • Conèixer l’origen dels sis germans Folch i Torres.
  • Familiaritzar-se amb els camps de la cultura de cada germà.
  • Conèixer els personatges i les obres principals de Josep M. Folch i Torres.
  • Conèixer la vinculació dels Folch i Torres amb Palau-solità i Plegamans.
  • Apropar i sensibilitzar els infants i joves al nostre patrimoni cultural i en el fenomen artístic en general.
1 Nivell: educació secundària

Durada aproximada: 45 minuts
Preu: Consulteu-lo

a) Des de l’exterior del castell i els seus espais annexos, s’ofereix informació sobre la situació geogràfica del castell i de l’entorn territorial que l’envolta, i se n’observen els elements constructius més destacats, per entendre’n millor la seva situació logística i la seva vessant arquitectònica.

b) A l’interior del castell es visita el pati i la petita exposició de la història del Castell de Plegamans, situada a la planta baixa de la torre de guaita primitiva.

c) Al primer pis, instal·lat a la sala noble del Castell hi ha el museu Folch i Torres, que permet conèixer quina va ser la vida i obra dels diferents germans Folch i Torres.

Durant tota la visita es convida als estudiants a preguntar i prendre apunts per tal de poder procedir després de manera grupal o individual a respondre un qüestionari sobre la rellevància i aportacions culturals dels germans Folch i Torres, així com del Castell on es situa el museu que se’ls ha dedicat.

Descàrrega AP2 Els germans Folch i Torres

2 Nivell: educació primària

Durada aproximada: 45 minuts d’explicació itinerant per l’edifici + xxx min. d’activitat.
Preu: Consulteu-lo

a) Visita al castell i apreciació de la seva situació geoestratègica i constructiva.

b) Visita guiada a la Fundació, centrant l’atenció en  Josep M. Folch i Torres, les novel·les i personatges que ell va crear, i els còmics d’aventures als quals va donar peu la seva extensa obra.

c) Es convida als alumnes visitants a participar en l’activitat didàctica següent sobre el conte d’en Massagran. S’explica el conte en 6 escenes, amb l’ajuda de reproduccions dels personatges de mida real, i es convida 6 grups a representar-les, caracteritzant els personatges per mitjà de caretes.

En cas de bon temps l’activitat es pot dur a terme a l’aire lliure, al pati interior del Castell.

Descàrrega AP1 Massagran

3 Nivell: educació infantil

Durada aproximada: 30 – 45 minuts.
Preu: Consulteu-lo

a) Breu visita del pati del castell amb una mínima explicació d’on són i per què hi son.

b) Breu visita guiada a la Fundació, centrant l’atenció en  Josep M. Folch i Torres, les novel·les i personatges que ell va crear, i els còmics d’aventures als quals va donar peu la seva extensa obra.

c) Es convida als alumnes visitants a participar en l’activitat didàctica següent sobre el conte d’en Patufet.  S’explica el conte d’en Patufet mentre es convida els infants a representar-lo, mitjançant peces de caracterització (moneda d’1€ gegant de cartó, col gegant de cartó, esclops, mocador, barretina, faixa, cistell, bou) per als personatges  (en Patufet, el pare, la mare,  el bou, l’adroguer).

En cas de bon temps l’activitat es pot dur a terme a l’aire lliure, al pati interior del Castell.

Descàrrega AP3 En Patufet

MATERIALS PER JUGAR DURANT LES VISITES FAMILIARS

Activitats lúdiques a partir d’un conjunt de trencaclosques basats en els personatges més populars de la literatura infantil i juvenil de Josep M. Folch i Torres, que els infants tenen a la seva disposició.

 

MATERIALS PER TREBALLAR A L’AULA

Materials per al pla lector de l’escola.

Objectius: Treballar la comprensió lectora i l’expressió oral i escrita.

L’editorial Casals, que publica obres dels Folch i Torres, té activitats educatives lligades al seu pla lector, que podeu consultar als enllaços següents:

  • Sobre En Bolavà detectiu, a partir d’un fragment en àudio:

https://www.bambulector.cat/llibre/en-bolava-detectiu_261115/

El quadern del profesor:

https://edu.bambulector.cat/index.php?ps=343159d52042bdba24a64bdf41a1ba5ce65baa214823e72fdedbc355327765fa4b7b19

  • Sobre Les extraordinàries aventures d’en Massagran:

https://www.bambulector.cat/llibre/massagran_80270232/