El Museu de la Fundació

Situat a la sala romànica de la planta noble del Castell de Plegamans, el museu de la Fundació mostra l’obra i la vida dels cinc germans Folch i Torres a través d’una exposició permanent dels llibres que van publicar, les revistes que van dirigir i els records més diversos de la seva vida privada.

Una llarga i constant recerca així com els generosos donatius d’amics, admiradors i familiars han permès a la Fundació reunir bona part de l’obra completa dels cinc germans Folch i Torres en exemplars esplèndidament conservats.

Visites lliures

Les visites al Castell de Plegamans i a la Fundació Folch i Torres són lliures i gratuïtes. Es poden realitzar individualment o bé en grup. Els horaris són els següents:

Cada dia de 10h a 13h festius inclosos, excepte dissabtes.

Quant al Castell de Plegamans pròpiament dit, en la primera planta del qual es troba l’Arxiu-Museu de la Fundació, cal saber que és propietat de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, i que l’Escola Municipal de Música n’ocupa la planta baixa i el segon pis, i això fa que certes dependències no sempre es puguin visitar.

 

Visites guiades

Tot i que l’entrada al Castell i a la Fundació és lliure i gratuïta, es recomana concertar una visita guiada a la Fundació Folch i Torres per tal de rebre una completa informació de la història i els objectius de l’entitat i del contingut del seu interessant Arxiu-museu, i així fer més profitosa la visita. Abans o després de la visita s’acompanya els visitants en un recorregut per les diverses dependències accessibles del Castell.

Vegeu-ne més detalls i condicions clicant el botó “Programa de visites guiades”.

Les visites guiades són adreçades a aquelles persones que tenen interès i respecte per la cultura catalana. Consisteixen en recordar l’obra literària, artística i pedagògica dels cinc germans Folch Torres, que tant van contribuir a la cultura catalana de la primera meitat del segle XX, i dels seus insignes descendents Lluís Folch i Camarasa i Ramon Folch i Camarasa. De manera especial es destaca la figura de Josep Maria Folch i Torres, el més popular dels cinc germans, ànima del setmanari infantil i juvenil En Patufet, autor de les famoses Pàgines Viscudes, de novel·les per a joves tan conegudes com les Aventures d’en Massagran, de la col·lecció de novel·les de la Biblioteca Gentil i de nombroses obres de teatre per a infants i joves, entre elles Els Pastorets, que encara es representen cada any a la majoria de pobles i ciutats de Catalunya.

Descarrega’t el programa de visites guiades:

Aquí podreu consultar amb més detall el Programa de les visites col·lectives que ofereix la Fundació Folch i Torres als seus visitants.

Programa de visites guiades

Visites escolars dinamitzades

La Fundació ofereix les visites habituals a les escoles, però també, com a novetat, ofereix la possibilitat de sol·licitar unes visites amb activitats didàctiques per als alumnes d’educació infantil, primària i secundària. Més informació detallada al menú La Fundació/Activitats didàctiques.

El Castell De Plegamans

Benvinguda: a l’exterior
Situació geogràfica del Castell:
• Dalt del turó: identificació de l’entorn (Montserrat, Montseny, Canigó, Mediterrani..: millor visió = millor defensa) Arquitectura del Castell:
• Ubicar una mica història de Catalunya, Ramon de Plegamans, etc..(segons nivell escolar).
• Elements constructius ; torre de vigia, espitlleres, matacà.
Entrada a l’interior.
• Recorregut per la planta baixa que inclou el Pati d’Armes, la Sala Romànica, l’antic Forn de Llenya i la Torre de Guaita, que allotja l’exposició sobre la història del Castell.
La Fundació.
Sala Noble:
• Origen dels cinc germans Folch i Torres.
• Descripció breu de l’obra i vida de cada germà.
• Detalls de la vida de Josep M. Folch i Torres.