Joan Abelló i Prat (1922-2008), pintor i col·leccionista d’art, nascut a Mollet del Vallès, és una de les persones amb més projecció de la ciutat. El dia 26 de desembre d’enguany farà cent anys del seu naixement. L’Ajuntament, a través del Museu Municipal Joan Abelló, està organitzant un seguit d’actes i exposicions per a commemorar el centenari de l’artista i reivindicar la seva figura.

Abelló és considerat un dels grans paisatgistes de la segona meitat del segle XX. Amb la seva pintura que ell va anomenar explosivista, l’artista configura uns paisatges de textures i colors tan vius com la mateixa natura. Del seu període formatiu, cal destacar el mestratge de Pere Pruna i de Carles Pellicer, i la influència de Joaquim Mir, que havia viscut a Mollet a tocar el que avui és el Museu. En paral·lel al seu vessant artístic va desenvolupar l’altra gran passió, el col·leccionisme, influït principalment per l’atmosfera de la casa de Can Pellicer.

Aquesta gran passió el va portar atresorar l’enorme col·lecció d’art. La Fundació Municipal Joan Abelló acull el fons d’art que l’artista va donar a la ciutat, constituït per més de 10.000 obres, entre les que destaca un ampli ventall de pintura i escultura catalana dels segles XIX i XX. També conté talles barroques, una selecció d’art asiàtic, art africà, indumentària, mobiliari, porcellanes, vidre, una biblioteca, un fons documental, un fons fotogràfic i un destacable fons musical. Entre els artistes representats hi ha Dalí, Tàpies, Brossa, Picasso, Casas, Mir, Fortuny, Sorolla, Vayreda, Guinovart, Ràfols Casamada, Cuixart o Manolo entre d’altres. I de les col·leccions, les més destacables són les de Modernisme, la de Manolo Hugué i la de Dau al Set.