Article aparegut a la revista mensual L’Informatiu el mes de setembre.

Aquest passat mes de juny, el patronat ha aprovat el relleu en la presidència de l’entitat, nomenant Josep M. Viñas Folch en substitució de Oriol Izquierdo Llopis. Miquel Truyols Rocabruna assumirà el càrrec de nou vicepresident.

Tot seguit trobareu unes breus paraules de comiat i benvinguda motivades per aquest relleu.

Aquest any en fa deu que Ramon Folch i Camarasa em va demanar que assumís la presidència de la Fundació. Ho vaig fer per sentit de la responsabilitat, també amb la tranquil·litat que el servei que se’m demanava seria com qui diu simbòlic. I va ser així fins que ell va morir, gairebé sis anys després, el gener del 2019.

Quan fa ja molts mesos vaig comunicar-vos que deixaria la presidència ho vaig fer convençut que deu anys són massa temps i que la salut d’una entitat com aquesta també es mesura per la seva capacitat de renovació i de saber trobar continuïtat en el relleu. Agraeixo a en Josep M. Viñas que hagi acceptat el repte, i el felicito de cor perquè ha fet mèrits amb escreix per assumir-lo.

Deixo la presidència però continuaré al vostre costat si puc ser d’ajuda. Ara correspon al nou president i al conjunt del Patronat preguntar-se quin hauria de ser l’horitzó de futur de la Fundació. El llegat dels germans Folch i Torres encara pot ser sentit com a significatiu per a part de la societat catalana. Convé aprofitar-ho per donar-los una presència activa en l’imaginari col·lectiu que els pugui projectar una vegada més cap al futur. No serà fàcil, però cal perseverar-hi perquè em sembla que aquesta és una condició de supervivència de la Fundació.

Oriol Izquierdo Llopís

Els canvis que s’han produït en la presidència i en la vicepresidència de la Fundació Folch i Torres no signifiquen un canvi de trajectòria sinó el desig de consolidació i continuïtat de l’activitat que ha estat desenvolupada durant els darrers deu anys sota la presidència d’Oriol Izquierdo i Llopis.

Un dels factors que considerem essencials és la compenetració de la Fundació amb la vila de Palau-solità i Plegamans, amb la seva gent i amb les seves nombroses entitats culturals. En aquest aspecte no podem deixar de mostrar el nostre reconeixement de la col·laboració que mantenim amb el consistori de la vila i amb els mitjans de comunicació, com ara aquest L’Informatiu de Palau-solità i Plegamans que ens acull entre les seves pàgines, i també Ràdio Palau que escampa la nostra veu per tota la contrada.

Un altre factor essencial és la massa social de la Fundació, que és l’únic pilar que sustenta la seva continuïtat. Per això creiem necessari augmentar-ne el gruix, incentivant la decisió de fer-se’n soci amb els avantatges corresponents, com ara l’emissió de la targeta acreditativa, descomptes a la llibreria-botiga, accés a la informació dels diversos actes i, especialment, amb el sentiment de fer-se propi i participar del llegat de la gran obra cultural que van realitzar els cinc membres de la irrepetible nissaga Folch i Torres –Manuel, Lluís, Josep Maria, Ignasi i Joaquim– i els seus descendents Lluís i Ramon Folch i Camarasa.

Us encoratjo a visitar el Castell de Plegamans i la Fundació Folch i Torres, on sereu acollits pel nostre director Jordi Folch i Pons o pel nostre vicepresident el reconegut artista plegamaní Miquel Truyols i Rocabruna, que us faran partícips de la immensa obra cultural que preserva la Fundació. Es pot visitar cada dia inclosos festius de 10 a 13h, excepte dissabtes (vegeu-ne detalls a la nostra web).

Josep Maria Viñas i Folch
President